Federatie Franekeradeel

Alles wat u moet weten over het federatie kaatsen in franekeradeel

Uitslagen 2022

Federatie partij Achlum 11 mei 2022

 

Na 2 seizoenen een uitgestelde start van het begin konden we dit jaar meteen los. Gelukkig maar. Waar een federatie partij op woensdag in de laatste 10 jaren heel normaal was, is deze speeldag toch wel een beetje op haar retour. Gelukkig wisten veel (nieuwe) federatiekaatsers het kaatsveld van Achlum te vinden. Om 15.00 uur konden we van start met de welpen jongens en meisjes. De 6 meisjes mochten in 2-tallen kaatsen. Met 5 Achlummer deelnemers hier wisten we zeker dat er een krans in Achlum zou blijven. De dames trakteerden de toeschouwers op een spannende finale waarbij Nynke en Brechje de partij nipt wisten te winnen van Kim en Senne. Dit belooft wat voor de komende wedstrijden.

Bij de welpenjongens (4 tweetallen) was de strijd niet minder. Hier werd weer duidelijk dat de partij pas gespeeld is bij de laatste bal. Verlies in de eerste omloop met 5-1 betekent niet automatisch dat je uitgeschakeld bent voor de prijzen; Dylano en Jelke wisten de andere 2 partijen wel te winnen en hadden zo genoeg punten voor de 2e prijs. Jelmer en Berend waren echter de grote winnaars van deze middag met 3 winstpartijen. Een mooie match deze 2 sportmannetjes, hier gaan we nog meer van zien.

Om 17.00 uur was het tijd voor de 4 schoolmeisjes en de 6 pupillen jongens parturen. De wind was de hele middag al aanwezig, maar nu begon de regen ook steeds vervelender te worden. De schoolmeisjes wisten de punten goed te verdelen, waardoor de laatste partij de doorslag moest geven. De rillingen en spanning werden aan de kant gezet en Sjirkje hield haar hoofd het langst koel en kon met de krans om haar nek naar huis fietsen.

De 6 parturen met de pupillen waren er helemaal klaar voor; lekker kaatsen met je maatjes en misschien zo nu en dan ook wel eens een bal boven slaan! Nou, dat was aan de heren wel besteed. Bij een variapoule is de loting soms wel een dingetje en zo kan het komen dat er na 3 partijen 2 parturen zijn die alle partijen hebben gewonnen. Dan gaat het grote rekenen met de tegeneersten of soms zelfs tegenpunten beginnen. Spijtig voor Sem en Jesse hadden ze net 4 tegeneersten meer dan Jarno en Jitse en mochten de 2 J’s de kransen mee naar huis nemen.

De kop is er af in Achlum. De catering, de veldleggers en de wedstrijdleiders hebben hun uurtjes vrije tijd weer nuttig besteed en het kaatsvirus mag zich weer verspreiden 😉

Uitslagen :

Welpen meisjes

1e prijs            Nynke Visser – Burgwerd en Brechje de Jong – Achlum

Welpen jongens

1e prijs            Jelmer Velzen – Achlum en Berend Zijlstra – Achlum

2e prijs            Dylano v Coevorden – Witmarsum en Jelke de Jong – Achlum

Pupillen jongens

1e prijs            Jarno Miedema – Franeker en Jitse Bosch – Arum

2e prijs            Sem vd Wei – Witmarsum en Jesse de Boer – Achlum

3e prijs            Rudmer Koopmans – Kimswerd en Sander Yntema – Achlum

Schoolmeisjes

1e prijs            Sjirkje Vrieswijk – Achlum

2e prijs            Sytske Strikwerda – Dongjum

2022 Federatie/regio pupillen-welpen jongens en meisjes vrijdag 20 mei

Pupillen-welpen jongens en meisjes te Peins

 

Met maar liefst 8 perken is de vereniging er helemaal klaar voor! Even is het nog spannend en krijgt de voorzitter enkele telefoontjes of het nog wel door gaat met de slechte weersvoorspellingen in het vooruitzicht. De buienradar geeft enkel regen aan en het lijkt niet al te zware regen te worden. Het onweer en de extreme weersomstandigheden blijven mooi in het zuidoosten en dus wordt er het groene licht gegeven om te kaatsen.

Het blijft een regenachtige kaatsdag, maar dat mag het niveau niet deren er wordt namelijk uitstekend gekaatst. Iedereen is even fanatiek in de regen als in de zon en voor de omstanders is het ook genieten van de hoge fanatieke maar eerlijke sfeer en uiteraard het aanstormende talent wat er te zien is.

Er worden een paar prachtige partijen gekaatst en bij zowel de meisjes als jongens zitten droge en spannende potjes!

 

Met een deelnemersveld van ongeveer 40 toekomstige talenten waren de 8 perken goed gevuld en konden we stipt 16:30 met vrijwel alle jonge deelnemers gelijk los.

Het is een bijzonder regenachtige kaatsdag geweest maar gelukkig konden de laatste partijen nog droog gespeeld worden en hadden we zelfs het zonnetje er nog even bij om op te drogen. Al met al een zeer geslaagde dag!

 

Uiteraard zijn er op het einde ook nog even een aantal prijzen te verdelen, de uitslag is als volgt:

Pupillen meisjes:

We hebben een halve competitie gespeeld bij deze categorie met de volgende uitslag:

1e plaats:

Anniek de Vries
Berber Bartlema

Pupillen jongens

Met verliezersronde

3e plaats:

Brandon Cuttress
Tjitte Bronger

2e plaats:

Corne Bakker
Nico de Vries

1e plaats:

Jorrit Kroondijk
Sander Vriesema

Foto's winnaars:

 

Welpen jongens:

Met verliezersronde

3e plaats:

Jesper
Lucas Vlieger

2e plaats:

Jan Bronger
Ritske Bergsma

1e plaats:

Imro v/d Meer
Thymer Dijkstra

 

 

Basisschool partij 20 april 2022

 

Op een zonovergoten maar toch nog fris veld werd er vandaag gekaatst. Voor het eerst in 2 jaar kon de basisschool wedstrijd worden gekaatst.Van 4 scholen, uit de gemeente Waadhoeke, waren er in totaal 30 aanmeldingen. Dit betekende dat er gekaatst kon worden in 2-tallen met daarmee 15 partuur op papier.

Om 14.00uur opent Gerrie Talsma namens de “oude” federatie de wedstrijd en 2 minuten later zijn de 6 perken gevuld. Een klein probleempje ontstond toen bleek dat er 1 speler niet aanwezig was maar dit werd snel opgelost, Jelmer Velzen uit Achlum had deze middag nog niets te doen dus kon wel even kaatsen.

Een eerste omloop die afwisselend eenzijdige en spannende wedstrijden had. Partuur 15 was de enige die zeker was van de 2e omloop (staand nummer).

Winnaars ronde en herkansingsronde zijn bekend, iedereen mocht nog een keer kaatsen. Ook in de 2e omloop waren de spannende wedstrijden afgewisseld met snelle partijen.

Na de 2e omloop waren de halve finalisten bekend. Alle 4 de halve finales waren gelijk, een sterk partuur tegen een nog sterker partuur. Alle 4 de finalisten hadden niet meer dan 2 tegen eersten in de halve finale.

De beide finales waren mogelijk de spannendste wedstrijden van de dag, de 8 kaatsers die de finales mochten kaatsen waren ook de beste kaatsers van de dag.

In de herkansingsronde konden Anke en Else net niet winnen van Jan en Luuk. Op de stand 5-5 6-2 winnen Jan en Luuk de finale in de herkansingsronde.

De finale in de winnaarsronde was ook spannend maar dan op een andere manier. Wie maakte de minste fouten en wie kan het beste om de beste speler heen kaatsen. Uiteindelijk trekken Lars en Jelte aan het langste eind. Ze winnen de finale met 5-4-6-4 van Geart en Jelmer. Lars werd later ook tot koning van de dag uitgeroepen.

Volledige uitslag:

Winnaars:       1e prijs  Lars Bosch (koning) en Jelte Viëtor

                       2e prijs  Geart Dijkstra en Jelmer Velzen

                       3e prijs  Nick Lousma en Inke Nore Hiemstra

                       3e prijs  Jesse de Boer en Ylze Meppelink             

Herkansing     1e prijs Jan Bronger en Luuk Heemskerk

                       2e prijs Anke Zijlstra en Else Bakker